Het Wood Wide Web als lichtend voorbeeld van Verbondenheid

Na het lezen van dit boek zul je nooit meer hetzelfde naar bomen kijken.

Wood Wide Web - verbonden - Suzanne Simard

De natuur laat mij keer op keer op verbluffende wijze zien hoe wijs ze is. Ik had al wat gelezen en gezien over bomenwijsheid en mijn fascinatie groeide met elke input die ik erover kreeg. Met als voorlopig hoogtepunt het boek “Op zoek naar de moederboom” van Suzanne Simard, waarin zij het Wood Wide Web introduceert.

Sterk onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek (waar ze in dit boek anekdotisch over vertelt), ontvouwt zich een ondergrondse wereld die gekenmerkt wordt door verbondenheid en moederlijke zorgzaamheid.

Van solitaire dingen naar een Wood Wide Web

Als lezer word je meegenomen in de recente geschieden van de houtindustrie in Canada. Om ontbossing tegen te gaan, worden er nieuwe zaailingen geplant, met wisselend succes. Onderzoekster en schrijfster Suzanne Simard gaat op een decennialange ontdekkingsreis en zet onconventionele experimenten in, om diepgaand te onderzoeken wat de cruciale factoren zijn in het herstel van een gebied waar veel gekapt is. Vanaf het begin is zij ervan overtuigd dat er uitwisseling tussen bomen plaatsvindt. Eerst richt haar onderzoek zich op water en voedingsstoffen. Gaandeweg blijkt er een fijnbedraad, ondergronds Wood Wide Web ligt en dat bomen informatie met elkaar uitwisselen.

De overleving van de jonge spruiten is veel kansrijker als niet alle bomen worden gekapt, maar een deel van de volwassen bomen blijft staan. Net zoals de Native Americans het deden: zij kapten altijd slechts een deel, verspreid over een groter gebied.

Bomen en mensen verbonden

Het wordt steeds duidelijker dat volwassen bomen – de moederbomen – hun kroost beschermen en zelfs als ze zelf afsterven hun laatste reserves naar zaailingen sturen. Net zoals moedermensen doen. Als Suzanne Simard, inmiddels hoogleraar bomenecologie, zelf ziek wordt, verdiept deze vergelijking zich meer en meer, zonder dat het sentimenteel wordt.

Het onderzoek van Simard gaat vandaag verder. Het is duidelijk dat moederbomen hun eigen kroost herkennen en deze meer ondersteunen, maar dat ze ook andere soorten bijvoeden. In de diversiteit van de bomensamenleving dragen verschillende soorten, ieder hun eigen steentje bij. En dat komt de eigen soort ook ten goede. Deze bomenwijsheid, dat we elkaar nodig hebben en elkaar verrijken, mag royaal verspreid worden in de mensenwereld. Leerzaam!

Wij mensen zijn, net als bomen, met elkaar verbonden. Dat kan weleens lastig zijn, maar tegelijk hebben we elkaar nodig. Soms voelen we ons teveel verbonden en kost dit ons energie. Op andere momenten voelen we ons afgescheiden en eenzaam. Voor mensen is verbonden zijn dus soms een flinke uitdaging. We kunnen niet met en we kunnen niet zonder.

Bomen als lichtend voorbeeld van verbondenheid

Herken je dit? Ook hier kunnen bomen je spiegelen en zijn ze een lichtend voorbeeld van verbondenheid: ze zijn goed verbonden met zichzelf. Ze zijn diep geworteld. Mijn ervaring is dat wij mensen het contact met onze wortels soms helemaal kwijt zijn en dat we juist dáárdoor moeite hebben met het verbonden zijn met anderen. Dus: ga aarden, gronden, wortelen.

HSP raken de verbinding met zichzelf makkelijker kwijt

Dit geldt voor mensen in het algemeen en voor (hoog-)sensitieve mensen geldt dit nog meer. Zij voelen zich misschien sterk verbonden met anderen (en kunnen daar flink last van hebben), maar juist (en mede door de verbinding met anderen) veel minder met zichzelf. Dit kan zelfs als vreemd terrein voelen. Ik help je graag bij het verkennen van, en je (weer) verbinden met, je eigen wortels.

91

Ben jij hoogsensitief? Doe de test!

Beantwoord de vragen zoals het voor jou voelt;
er is geen goed of fout antwoord.

Kies voor waar als het (redelijk) opgaat voor jou.

Kies voor niet waar als het (vrijwel) niet opgaat voor jou.

1 / 23

Vallen kleine details in je omgeving je op?

2 / 23

Heeft de stemming van andere mensen invloed op jouw stemming?

3 / 23

Ben je erg gevoelig voor pijn?

4 / 23

Merk je dat je tijdens een drukke dag de behoefte hebt om jezelf terug te trekken naar een plek waar minder prikkels zijn?

5 / 23

Ben je gevoelig voor de effecten van cafeïne?

6 / 23

Ben je snel overweldigd door dingen als fel licht, sterke geuren of luide sirenes?

7 / 23

Heb je een rijke en complexe innerlijke belevingswereld?

8 / 23

Voel je je niet op je gemak bij harde geluiden?

9 / 23

Raak je diep ontroerd door kunst of muziek?

10 / 23

Wil je graag dingen volgens je geweten doen?

11 / 23

Schrik je snel?

12 / 23

Voel je je opgejaagd als je veel moet doen in korte tijd?

13 / 23

Heb je snel door wat er moet veranderen als mensen zich niet prettig voelen in een fysieke omgeving (bijvoorbeeld het licht dimmen)?

14 / 23

Raak je geïrriteerd als mensen je te veel dingen tegelijk laten doen?

15 / 23

Doe je erg je best om te voorkomen dat je fouten maakt of dingen vergeet?

16 / 23

Vermijd je gewelddadige films of series?

17 / 23

Voel je je niet prettig als er veel om je heen gebeurt?

18 / 23

Kun je je niet goed concentreren of ben je snel geïrriteerd als je erge honger hebt?

19 / 23

Brengen veranderingen in je leven je van je stuk?

20 / 23

Vallen verfijnde geuren, smaken, geluiden of kunstwerken je op en geniet je daarvan?

21 / 23

Heeft het vermijden van situaties die overweldigend zijn bij jou een hoge prioriteit?

22 / 23

Word je nerveus of trillerig wanneer je op je vingers wordt gekeken, waardoor je prestaties minder zijn dan gewoonlijk?

23 / 23

Werd je als kind door je ouders of leraren vaak als verlegen of gevoelig beschouwd?

Vul je gegevens in en ontvang de uitslag direct in je mailbox!