Mildheid: makkelijker gezegd dan gedaan?
78% van een grote onderzoeksgroep* bleek milder naar anderen dan naar zichzelf.
*) Onderzoek door Dr. Kristin Neff
Mild zijn naar anderen lukt meestal wel. Maar mildheid naar onszelf blijkt makkelijker gezegd dan gedaan!
Dat is natuurlijk heel begrijpelijk: ons hele leven hebben we vooral geleerd om de lat steeds een stukje hoger te leggen. We zijn heel vertrouwd met zinnetjes als “De schouders eronder,” “Even doorbijten,” en “Een beetje stress is alleen maar goed, daardoor ga je beter presteren.”
Daarnaast vuren (social) media een continue stroom van perfecte plaatjes op ons af. Rationeel weten we wel dat dat niet echt is, maar het werkt net zoals reclame: ons onbewuste wint het en we gaan voor de bijl!
In de documentaire van de VPRO – De BV Ik – stelde een mooie, slimme studente: “Als ik eraan denk dat ik een gewone student zou zijn, dan heb ik het gevoel dat ik mijn leven aan het verpesten ben.”
In Doen en Laten laat Anneloor van Heemstra zien waar die veeleisendheid toe kan leiden: ze is doodmoe. Haar leven is fantastisch, ze mag niet klagen. “In plaats van gewoon te ZIJN, vlieg ik alle kanten op. En ik ben kwijt wat ik zelf wil. Er is alleen maar ‘ik moet’“.
Hoe streng ben jij eigenlijk voor jezelf?
Hoeveel van de 7 punten in het linker/eerste rijtje zijn op jou van toepassing? En hoeveel van die in het rechter/tweede rijtje?
- Doelen en deadlines
- Het moet anders
- Zelfkritiek
- Kritiek op anderen
- Ik moet het zelf oplossen
- Als ik dit verbeterd heb aan mezelf, kan ik helemaal van mezelf houden
- Kracht en doorzettingsvermogen
- Wensen en verlangens
- Het is Ok zoals het is
- Vriendelijkheid voor mezelf
- Vriendelijkheid naar anderen
- Ik (vraag en) krijg voldoende hulp
- Ik hoef niets te veranderen aan mezelf, om van mezelf te houden
- Liefde en mededogen
Zit je vooral in het linkerrijtje?
Als er gevaar is of als we bijvoorbeeld honger hebben*, verharden we vaak. We herkennen onszelf dan meer in het linker/eerste rijtje.
En natuurlijk is het heel wenselijk dat we ‘ons mannetje staan’, doorzetten en onszelf of anderen met opbouwende kritiek kunnen motiveren om te groeien en meer uit het leven te halen. Toch blijkt dat het belangrijk is dat achter dit krachtige optreden een milde intentie zit.
*) In de gratis proefles zelfcompassie leer je in een uur alles over ons gevaar-, jaag- en zorgsysteem.
Klik hier om die les te bekijken
Wil je het rechter rijtje ontwikkelen?
Als je graag wat meer wilt ontwikkelen van het rechter rijtje, is de Mindful Zelfcompassietraining iets voor jou. Daarin leer je over – en oefen je – met deze thema’s:
- Mededogen (geen medelijden, wat iets sentimenteels heeft)
- Mildheid (in eerste instantie naar jezelf)
- Verbondenheid
- Medemenselijkheid (je bent niet alleen met je pijn)
- Mindfulness
Lees ook: De kracht van compassie
Vermilder de wereld, begin bij jezelf!
Mildheid begint bij jezelf. Je vult en voedt eerst je eigen hart, en dat hart gaat na enige tijd vanzelf overlopen naar je omgeving. Toch vinden we het vaak lastig om bij onszelf te beginnen. We kunnen wel mildheid voelen naar anderen, maar naar onszelf is dat veel lastiger.
Goed nieuws: mildheid en mededogen zijn kwaliteiten die je kunt ontwikkelen, ook als je er op latere leeftijd pas echt mee start. En net als in het vliegtuig: het is van belang dat je eerst je eigen zuurstofmasker opzet en daarna pas anderen gaat helpen.
Leestip: Kristin Neff heeft een mooi boek hierover geschreven, waarmee je een mooie start kunt maken.
Kijktip: Kristin Neff heeft ook een goed verhaal over zelfcompassie in deze TEDTAlk.
Mildheid in het oefenproces
Bij de Mindful Zelfcompassietraining is er geen verplichte oefenstof. Je krijgt verschillende mogelijkheden aangeboden, maar je bepaalt zelf hoe en hoe vaak je ermee aan de slag gaat, passend bij jouw leven, jouw agenda en jouw behoeften. Heel mild en compassievol!
Als je de training individueel volgt, plannen we zelfs de sessies op een tijdstip en met een frequentie die helemaal bij jou past.