EMDR en wandelen: een gouden combinatie

Wist je dat EMDR en wandelen samen een magische combinatie vormen? Voor mij voelt het alsof alles op zijn plek valt. Toen ik in november 2024 een bijscholing volgde over EMDR in de buitenlucht, was dat een echte eye-opener – of eigenlijk een bevestiging. Tijdens mijn EMDR-opleiding vroeg ik al: “Kan dit ook buiten?” Het voelde zoveel natuurlijker, maar het bleef bij een idee. Tot nu. Dankzij de goedkeuring van de Vereniging EMDR Nederland (VEN) kan ik deze werkwijze met vertrouwen omarmen.

EMDR en wandelen - een gouden combi

Buiten coachen: een natuurlijke keuze

Mijn liefde voor het werken in de natuur begon al in 2010, toen ik mijn coachopleiding afrondde. In plaats van binnen vier muren te blijven, trok ik met mijn oefencliënten naar buiten. Al snel bleek dat het niet alleen werkte, maar zelfs een extra dimensie toevoegde. Coachees merkten het zelf ook. Een van hen zei: “Het is net alsof de natuur een extra coach is.”

broccoli - rustgevend effect door herhalende patronen met kleine variaties

Maar waarom werkt coaching in de natuur zo goed? Hier bleef ik me over verwonderen. Het antwoord vond ik deels bij Agnes van den Berg, hoogleraar groen en gezondheid. Zij legt uit dat de herhalende patronen in de natuur – zoals bij de nerven van een blad, de bast van een boom of broccoli – rustgevend werken. Het is alsof de natuur een ritme heeft dat ons helpt te ontspannen.

Daarnaast las ik veel over hoe wandelen zowel onze motoriek als ons denkvermogen stimuleert door de verbinding tussen de linker- en rechterhersenhelft te versterken. En dan is er nog mijn eigen overtuiging: de natuur voelt als een soort oer-thuis. Het helpt ons om te aarden, te ontspannen en beter in ons vel te zitten.

De ontdekkingsreis naar wandel-EMDR

Synchroniciteit aan het werk: er kwamen puzzelstukjes op mijn pad. In 2022 kwam ik toevallig in gesprek met een psychiater die me vertelde hoe EMDR heel goed kan worden toegepast tijdens het wandelen. Hij suggereerde om oogbewegingen en andere EMDR-technieken simpelweg te integreren in een wandeling. Dat idee bleef hangen.

Later pakte ik een boek uit mijn kast dat daar al jaren ongelezen stond: ‘Loop de zorgen uit je lijf’. Het beschrijft een EMDR-achtige techniek waarbij wandelen wordt gecombineerd met het neutraliseren van lastige herinneringen. Een opvallend detail: volgens dit boek was het eigenlijk Freud die de kracht van oogbewegingen ontdekte, maar hij liet dit idee los omdat hij bang was voor reputatieschade. Hij koos uiteindelijk voor de psychoanalyse, die minder efficiënt was, maar zijn carrière wel stevig neerzette. Gelukkig is de kracht van EMDR eind vorige eeuw herontdekt en wordt de techniek nu veel toegepast.

Het volledige EMDR-protocol, gewoon buiten, wandelend

De bijscholing gaf me de tools om EMDR nu ook buiten volledig toe te passen. De beroepsvereniging VEN zegt het prachtig: “EMDR werkt in principe ongeacht de locatie, zolang je trauma activeert en desensitiseert middels werkgeheugenbelasting.” Of ik nu het volledige EMDR-protocol gebruik of een techniek uit het boekje toepas, de kracht blijft dezelfde: emoties worden direct uitgenodigd en herinneringen worden in balans gebracht.

De regie ligt bij jou

Hoewel ik dol ben op het werken in de natuur, begrijp ik dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Sommige coachees voelen zich veiliger binnen, in mijn praktijkruimte. Daar kunnen ze hun emoties makkelijker toelaten, en dat is helemaal oké. Bij mij geldt altijd: jij hebt de regie. Of we nu binnen of buiten werken, de belangrijkste stap is dat jij jezelf ruimte geeft om te helen en te groeien.

NB En dit geldt ook voor de methodiek; ook PSYCH-K® werkt bij moeilijke emoties en herinneringen en daar kunnen we dus ook samen voor kiezen.

Waarom EMDR en wandelen zo krachtig zijn

EMDR en wandelen versterken elkaar op unieke manieren. Het wandelen helpt om stress los te laten, je lichaam in beweging te brengen en je gedachten letterlijk en figuurlijk te laten stromen. Tegelijkertijd zorgt EMDR ervoor dat oude pijn en emoties worden verwerkt en in balans komen. En in de natuur lijkt alles sneller en dieper te werken – alsof de omgeving je een extra duwtje in de rug geeft.

Ben jij benieuwd hoe deze gouden combinatie voor jou kan werken? Of je nu wilt werken aan een specifieke herinnering, of gewoon wilt ontdekken wat wandelcoaching met je doet, ik nodig je van harte uit om het zelf te ervaren. Je hoeft het niet alleen te doen – de natuur en ik staan samen voor je klaar.