Coaching en Training Aftrekbaar van de Belasting

Kosten voor coaching en training zijn aftrekbaar van de belasting. Voor particulieren verandert er in 2021* wat, maar voor bedrijven blijven de kosten aftrekbaar, mits ze relevant zijn voor hun bedrijfsvoering.

*) De verandering zou op 1 januari 2020 ingaan, echter halverwege 2019 kwam het bericht dat het een jaar is uitgesteld.

Particulier

Let op: de aftrek van scholingskosten voor particulieren vervalt aan het einde van 2020. Je kunt hier dus nog maar beperkt gebruik van maken.

Als er sprake is van een leertraject (je doet kennis op onder begeleiding of toezicht), kun je de kosten hiervan aftrekken van de belasting.

Er moet voor de aftrekbaarheid altijd verband bestaan met inkomensverwerving en/of verbetering op de arbeidsmarkt.

Kosten die je mag aftrekken, zijn de vergoedingen voor training, begeleiding, examinering en literatuur die je voor je opleiding aanschaft. Reis- en verblijfkosten zijn niet aftrekbaar. Ook computerapparatuur valt buiten de aftrekposten.

Er is een drempel van 250 euro; de kosten daarboven kun je aftrekken (tot een maximum van 15.000 euro per jaar). Dit geldt voor alle studiekosten die je in een jaar maakt, bij elkaar opgeteld.

Afhankelijk van je inkomen krijg je 30% tot 50% van de kosten terug van de belastingdienst. Heeft je partner een hoger inkomen, dan kunnen jullie de kosten overhevelen.

Loopbaancoaching is t/m 202o aftrekbaar

Loopbaancoaching valt binnen de grenzen die de belastingdienst stelt en is dus aftrekbaar van de inkomstenbelasting voor particulieren:

  • Je doorloopt een begeleid leertraject en
  • Het leertraject staat in dienst van je werk.

Klik hier voor de mogelijkheden

Coaching en Training Aftrekbaar van de Belasting

Werkgever

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om hun werknemers scholing aan te bieden om goed te (blijven) functioneren of om beter te gaan functioneren. Verder is de werkgever verplicht om werknemers die niet langer hun functie kunnen uitoefenen, scholing aan te bieden zodat zij op een andere plek aan de slag kunnen.

Scholing kan bestaan uit vakinhoudelijke trainingen, maar kan ook gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling en ‘beter in je vel komen te zitten’.

Wist je dat het verzuim van een werknemer wel zo’n 400 euro per dag kost? Voor een werkgever is het dus een eenvoudig optelsommetje: beter een beetje uitgeven aan het welzijn van je mensen, dan heel veel uitgeven aan verzuim en vervanging! En de fiscus betaalt mee, want de kosten van training en begeleiding worden van de winst afgetrokken.

Veel werkgevers vergoeden mindfulness of coaching

Omdat verzuim zo duur is, werkgevers een scholingsplicht naar hun medewerkers hebben én omdat de fiscus meebetaalt aan de kosten van training of begeleiding, vergoeden veel werkgevers de mindfulnesstraining of een coachingstraject voor hun medewerkers. Mogelijkheden in de regio Delft – Rotterdam:

Zakelijk

Heeft u uw eigen bedrijf, dan kunt u scholingskosten opvoeren als bedrijfskosten. Voorwaarde is dat ze relevant zijn voor u als ondernemer. Zo is een wijnproefcursus wellicht minder relevant, maar een life coach helpt u om uw bedrijf effectief te runnen.

Disclaimer

Deze blog is zorgvuldig samengesteld, maar geeft de regels en mogelijkheden iets vereenvoudigd weer. Details over studiekosten die vallen buiten het aanbod van Esther Hasselman Coaching & Training vallen buiten de scope van deze blog. Ook kunnen wet- en regelgeving veranderen. U doet er goed aan zelf op de website van de belastingdienst te kijken.

Open chat
1
Vragen? Stuur een appje!
Powered by
X